Wednesday, October 24, 2012

Plan Percutian (Sabah-Part 2)

Pelbagai persiapan yang dah kami persiapkan..from outfit, gift for TG, list to buy, list to brings, list to do, and proper schedule for all of us..we just hope our trip will be the awesome holiday of the year..that for sure because i think until next year our family will be busy for our "Big Event"..so..no time for holiday...


We prepared a scheduled start from thursday (25 Oct 2012)..arrange time untuk balik rumah Cik nor to celebrate hari raya and make sure we r not late to arrive to airport for next day. Packing time is on Wednesday..

Mood untuk ke Sabah melonjak2..tapi hati sedikit gusar..mungkin sebab 1st time nak menjejakkan kaki ke sana..Hari terakhir kerja memang hati tidak sepenuhnya untuk bekerja..bercampur baur untuk menyambut raya..berholiday..

Just want to share 10 barang penting yang i bawak..maybe readers can get some idea what & why they must bring this & that~
1- t-shirt (easy & save space)
2- cardigan (easy to wear & match with t-shirt)
3- Jeans (bawak le 2 helai in case basah ke koyak ke)
4- Shoes (important!!)
5- Sandal (for free & easy activities)
6- Sunblock
7- Personal thing (IC, passport, etc..)
8- Camera + Charger (phone, camera, tab, etc)
9- Note book (to take note about the place that u visit)
10- MONEY


Barang2 lain pun banyak lagi penting..tapi rasanya benda2 yang tersenarai kat atas tu adalah yang paling penting time berholiday..

Okeila..untuk post yang seterusnya will update after balik dari holiday.. Selamat Hari Raya Aidiladha untuk semua..

Thursday, October 18, 2012

Plan Percutian (Sabah - Part 1)

Percutian yang tak di plan memang adventure..menggelabahkan..tapi dalam masa yang sama menyeronokkan..

Saya dengan aunties & lovely kazen secara tak sengaja bersetuju untuk bercuti kat Sabah..hanya mengambil masa kurang 24 jam kami dah berjaya membooking tiket flight & hotel di kota kinabalu. Thanks AirAsia Go kerana memudahkan kerja kami dengan pakej yang tak de la mahal sangat..

Plan yang tak di sengajakan ni jadi bila saya & cousin syok dok usya promotion2 di Air Asia punya website..so kami pun berangan la nak ke beijing la..bangkok la..n banyak tempat lagi..last2 saya pun terNGAYAT plak "jom g kota kinabalu..dejavu di kinabalu..raya aji kite g"..(actually ngajak ni kire ajak2 itik je..tak seyes pon..gile ke hape nak g bercuti time raya haji)..tapi ajakan saya tuh mendapat sambutan..perapi2 la diorang sampai kompem2..hakhak...

esoknya tuh terus la cik ann menggunakan khidmat internet office die utk booking ticket..harga ticket da makin naik..time2 tuh jugak la ofis cik ann blackout..saya nak keje pun tak tenteram sebab keadaan harga ticket yg tak menentu..dari harga pakej (flight-return+hotel-5D4N) RM400++ da jadi RM508..di sebabkan da dtg gile kami..makanya harga naik pon proceed jugek le ngan plan tu..(setau saya kalo book tiket flight tak pyah byr trus pon boley..tapi kat Air Asia Go ni kne bayar sesiap baru di kire booking)..

setelah ticket menjadi hak milik kami, sebok plak dok cari tempat2 manarik yang akan dilawati...dalam keadaan semua yang busy dengan kerja..siap ade yang kene kerja luwa KL..n my kazen plak stay kt kuantan..terpaksa jugak la survey2 untuk melancarkan percutian kami..

continue...

Wednesday, October 17, 2012

De Templer (chinese food)

Makan..makan..makan..ni nak kongsi2 pasal 1 tempat makan area melati..ala2 chinese food..atenye i pon ade campo2 cine kann..hahahaa..

tempat ni namenye de templer..opismate ngajak makan kat cni..jadinye memang da jenis suke beno try2 tempat makan laju je la ngikut..meh le usya gambo2 yang di snap.

de Templer

Menu

Menu lagi

Menu air

Bape banyak menu laa

de templer

Haa tu..org yg ngajak nye tudung kale cekelat..

Air macam2 kaler

sambal chili sotong

Crispy Glass chicken


da macam hailam

Yeemee
Bley cakap sodap jugek le makan kat sini..harga yang kami makan ni takde la mahal..tapi kalau order ikan ke butter prawn ke..poket kne kasi tebal sikit le.. :)

Untuk dim sum korang buleh order ala carte n ade jugek yang set..ikut sedap perut & tekak nak order yang mana..

Air plak cam bese2 le..da nama pun ala2 chinese memangla dalam menu ade chinese tea..tapi sorang pon tak de order air tu..


Rating for De Templer
Environment : 8/10 
(selesa sebab meja beso..tak crowded)
Food/drinks : 8/10
Facilities (parking) : 7/10  
(tengok time pegi..sebab kat area tu banyak kedai makna lain.so possibility utk susah dapat parking tuh ade)
Price : 7/10  
(okey2 laa..takde mahal sangat..berpatutan utk makanan yg order hari tu)
Location : 7/10 
(tepi MRR2..agak2 takot lapar time jem benti la makan dulu)




Wednesday, October 10, 2012

pergi tanpa alasan


Aku mencintaimu bagaikan langit memeluk bintang
Aku lukiskan cinta di hati tak terbatas lagi

Aku mencintaimu bagaikan langit memeluk bintang
Aku luksikan cinta di hati tak terbatas lagi
Cinta yang dulu bersemi kini menjadi masa laluku
Hatiku hancur tiada berkeping bagaikan segelintir debu


Kepergianmu tanpa alasan yang pasti
Kau buat hatiku kini lemah tak berdaya
Semakin hancur hatiku ini tanpamu
Ku tak bisa berdiri tegak dan bernafas lega


Semakin hancur hatiku ini tanpamu
Ku tak bisa berdiri tegak dan bernafas lega






Published with Blogger-droid v2.0.8

Al Azmi Seafood Garden

Last 2 / 3 weeks sya ada pergi makan2 malam atau lam englishnya dinner dengan family (aunties + uncle + kazen)..Untuk malam tuh kami makan ala2 western even darah kami xde secoit pon yg west nye.. :)

tempat yang kami makan ni memang dah slalu pon kami kunjungi..untuk bukak pose..untuk makan sesaje.untuk besarkan perut..tapi 1 review pasal tempat ni pon sya tak pernah buat..ishkk..nama tempat ni ialah Al-Azmi Seafood Garden..lokasinya adalah di Bandar Baru Sentul..tak jauh dari LRT star Sentul Timur..

Nak knal kedai ni sennag je..tengok kedia yg banyak tempat duduk ala2 gazebo tuh..haaa..tuhla kedai die..keunikan kedai ni adalah tak de TV..diorang pasangkan lagu2 yang best..maybe diorang nak pelanggan menghayati makanan2 kat kedai tuh yang sedap2..kalau ade tv pelanggan tak boleh fokus kat makanan..sume nak ngadap TV jee.. :)

Meh tengok gambar makanan kami...
Fish n Chip

Beef Stick

Chicken Chop

Mushroom Soup

Lamb Chop
Fish n Chip tuh haruslah saya yg punye..before diz memnag pernah makan FnC kat cini..memang kene dengan selera..ikan fresh2 gtu..die punye side2 kt tepi tuh pun saya boley telan habis..

3 orang my aunties hadap beef stick masing2..chicken chop plak kepunyaan my cousin n lamb chop for my uncle...mushroom soup kami share2..

Ape yang istimewanya kat sini lagi?haaaa..sesambil korang makan tuh, boleh la basuh kereta sekali..sebab tepi kedai ni ada tempat basuh kereta n recommended..murah..bersih..kompem puas hati..hehehhee..

.: Kalau berminat nak bukak puasa kat sini time bulan Ramadhan, kena buat booking awal2 yee..sebab memang akan penuh sgt..

Rating forAl-Azmi Seafood Garden
Environment : 8/10 
(ade bunyi2 airr..lighting yg lawo..selesa)
Food/drinks : 9/10
Facilities (parking) : 8/10  
(parking tepi jalan boley..parking kat kawasan parking die yg sampai ke dalam2 tuh pon boleh)
Price : 7/10  
(okey2 laa..takde mahal sangat..berpatutan)
Location : 7/10 

Tuesday, October 9, 2012

camera bersepah bersepai


tengok gambar ni buat saya teringin mnom english tea breakfst..
actually sya nk cite pasal camera..hallloooo..bkn pasal camera dslr or compact or camera phn..ni pasal camera kt tgh2 jalan..snap gambar kete laju..
tdi otw datang kje pnyele pecut sket sebb jlan clear..alaa kat depan courts jalan gntng klng menuju ke setapak xde le jem pon..atenye tetibe mate sya terpndang sesuatu kt atas signboard..ehhh..camera lgi..atoiiiiiuu..trs tekan break..dri 3 angka jadik 2 angka je..hahaha..
huu..sekarang ni bersepah2 camera..da 3 ketul sya jmpe area kl ni..mknanye memang kn berhati2 le tekan mnyak..xlarat nak nanggung hutang speedtrap..
cite sal speedtrap..nk ucap TQ kat cikla sebab menyetalkan 1 saman speedtrap sy..alang2 amek le sume  saman ni trus..heeeee...
moh le sambong koje...

Published with Blogger-droid v2.0.8

Monday, October 8, 2012

jarang2 berlaku

Bile saye bgi gmbr pkai speck..dapat respond yg wT rse nk gelak guleng2 d sebalik bound journal ni..auuu...susah sgt nk puji awex senirik..ni kompem 40 taun lgi bru puji plak kot..haihhh

Published with Blogger-droid v2.0.8

Approved

haaaa..nampak tak tuu??annual leave has been APPROVED..tu maknanya percutian saya akan berjalan lancar..heehheeee..excited!

Sunday, October 7, 2012

Happy Birthday my love

6 October..

Selamat hari ulangtahun kelahiran yang ke-51..semoga umi diberi kesihatan yang baik..dipanjangkan umur..dipermurahkan lagi rezeki..

Terima kasih untuk semuanya..dari dulu sampai sekarang..belikan baju, phone, tab, notebook, buku2, dll..bayarkan kereta, broadband, bil phone dulu..berikan elaun tambahan..sediakan macam2 untuk keselesaan n memenuhi kehendak along..

Tapi tu sume along boleh cari ..yang paling bermakna hanya kasih sayang umi yang berpanjangan..dari hari pertama umi tahu akan kewujudan along sehingga sekarang...hanya ada seorang umi dalam kehidupan along dunia n akhirat..

Segala kesalahan n kesilapan along, umi betulkan dengan teguran..tiada dendam..rajuk di hati dipujuk..luka dihati di ubat..kasih sayang tetap abadi..

Terima kasih umi..melahirkan along untuk sama2 merasai nikmat di dunia..merasai kebahagiaan di antara kita..menghargai apa yang ada...



happy birthday ... i wish you a life full of happiness, love and warmth..love u always.~



Keputusan Anugerah Blokbuster

Sape tengok anugerah blokbuster tadik (6 October 2012)???saya tak tengok sangat pon..sebab dok lagi tumpu & fokus tengok bola..Red Warrior vs Red giant..

Walau ape pon meh saya nak share sket keputusan untuk anugerah yang julung2 kalinya diadakan..disiarkan di astro ria 104..

1. Anugerah Filem Paling Hebat - KL Gangster
2. Anugerah Tuan Direktor Terhebat – Syamsul Yusof (KL Gangster)
3. Anugerah Direktor Baru Terhebat – M Suurya (Sumpahan Puaka)
4. Anugerah Filem Aksi Terhebat – KL Gangster
5. Anugerah Filem Kelakar Terhebat – Hantu Bonceng
6. Anugerah Filem Takut djchef Terhebat - Khurafat
7. Anugerah Drama Muzikal Terhebat – Nur Kasih The Movie
8. Anugerah Hero Terhebat – Zizan Razak (Hantu Bonceng)
9. Anugerah Heroin Terhebat – Yana Samsudin (Bini- Biniku Gangster)
10. Anugerah Watak Penyangak Terhebat – Fikri Bakar (Klip 3GP)
11. Anugerah Lagu Filem Terhebat - Ombak Rindu
12. Anugerah Hero Baru Terhebat – Shahir (Karak)
13. Anugerah Heroin Baru Terhebat – Tasha Shilla (Ratu The Movie)
14. Anugerah Khas PFM – Syamsul Yusof
15. Anugerah Astro First Terhebat – Kongsi


Friday, October 5, 2012

Tutorial: create page

Post ni i just nak share tutorial cara nak buat page kat blog..sebabnye de sorang my friend dk tanya pasal ni..so alang2 tuh leh la i sesambil wat tutorial kt blog..tambah lagi entry.. :)


4 pages
dapat tengok kan..kat blog ni i dah create beberapa pages (4 je pon)..dalam setiap pages to i akan linkkan ke entry yg berkaitan..n dekat page i just letak title..haaaa..ce tengok page untuk "makan | minum | santap"..ade la beberapa entry i yang buat review pasal tempat makan..


 tak yah lengah2..jom tenogk macm mana i buat die jadi gituuuu..

dashboard
Kalau korang ade blog..haruslah korang ade "dashboard" nye..pegi kat dashboard n click kat arrow kebawah tu..die akan kluar beberapa list..jangan gatai tangan click tempat lain leee...click je kat "Pages"..

pages
Korang akan di linkkan ke page yang kat atas ni..haaaa..jangan buang masa lagi terus click lagi kat "New page"..blogger akan bagi 2 options untuk korang..just choose "Blank page"..yang 1 lagi tu untuk buat benda len..nanti len tutorial buat utk yang tu..
blank page

Bila dah click "New Page"..korang akan di bawa masuk ke 1 kotak yg kosong (da name pon blank page) macam kat atas tuuuu....memula harus blurrr kan..jangan risau..step seterusnya tengok kat bawah tuhh..

Korang taip je ape name page yang korang nak..macam kat atas tuh i taip "makan | minum | santap"..pas tuh taip le title ke atau ape2 yang menarik utk dilinkkan ke entry2 yang korang dah buat.. (takkan cara nak letak link pon i nak ajarrr??-lain entry le yer)..so tiap kali de entry yang berkaitan dengan makanan i akan add je la kat page tuh..macam yang ni..last entry i pasal makanan adelah kat D'Klasik White Coffee.. huuu

Next..
layout

Masuk plak kat "Layout"..add le page kat ctu...suketi korang le nak letak page tuh kat tepi ke kat atas ke...macam i rase lagi sesuai letak atas..senang nak nampak kann...haaaa..

configure
korang jugek di izinkan utk set pages korang..yang mane nk hide..yang mane nak letak dulu or kemudian..leh susun sesuke hati okeh..

da siap sume tuh jangan le lupe nak save plak..nanti korang akan dapat le pages yang diinginkan tuuu....
promote lagik blog..

sudah le..sekian..TQ.. cc: IZZAWIDA..
terasa nak bukak 1 lagi page utk "Travelog"..semepena mood nak bercuti2an ni..hiii

Thursday, October 4, 2012

Supplemenet: Vitamin C & Vitamin E

for diz entry i just nak share pasal supplement yang saya baru ambik iaitu Vitamin C & E..untuk supplement yang ni macam supplement2 lain jugak, di perkenalkan oleh my umi..Even die xgemar untuk ambik supplement tapi die sentiasa menggalakkan anak2 die mengamalkan supplement untuk kesihatan n sebagainya..

Jika sebelum ni saya telah mengamalkan supplement cam garlic oil, fish oil, probiotic multivitamins, Ginko, etc...(memang haku suke sangat makan2 supplement neh!!)..memang tetiap hari i'll make sure paling malas pon garlic oil tuh akan tetap telan..alaaa..sebijik je pon...

Berbalik pada 2 supplement baru i try ni..ahaaaa...baru telan beberapa biji & beberapa kali sebab asek lupe jeeee...my mom cakap akan bagi effect pade kulit..maklumleee..i ni mempunyai kulet yang sgt sensitif..so far tak de lagi kot rase ape2 perubahan..melainkan rasa selaluu je lapar..heee..

da alang2 cite pasal vitamin C & E ni..meh bace sedikit sebanyak kebaikan vitamin2 ni..check it out!!

VITAMIN C

  • Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.
  • Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran
  • Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.
  • Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
  • Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.
  • Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
  • Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.
  • Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
  • Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
  • Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.
  • Merawat jangkitan saluran kencing.
  • Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.
VITAMIN E

  • Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
  • Meningkatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.
  • Anti oksidan.
  • Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
  • Menyelesaikan masalah kelesuan.
  • Mengurangkan risiko parut yang besar.
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Merendahkan risiko katarak.

marilah sume ramai2 mengamalkan supplement yang bersesuaian dengan diri masing2...phewwww

Wednesday, October 3, 2012

bird birdy birdlaaaa

Burung ape??burung apeee??burung apeeeeeeeeeeeee????

together still~P1

It's lucky if u can end up ur whole life with the person that u really love madly, and feel that person   totally awesome and too worth to be loved. love story always come with happy ending, hide the emptiness and frustration.  but the reality..erm..not all the person u love will nicely love u back absolutely not love u more..So, if u already found someone that really worth and awesome to be ur MR, lead u to Jannah, care, love u more..just stay by his side. close ur eyes for his weaknesses and use ur heart to see his effort..

owh ya???really???
forget it..cuz i'm the best tukang komplen..especially to my MR..set him to do this and that..please buat rambut macam ni..pakai facial..owh lagi..tolong diet (in fact i yg da patut start diet)..

As for me,  still don't know sape the one yang Allah tetapkan untuk i..maybe my Mr (that is what i really hope)..last 2 weeks, me n My Mr. berdingin & berjauh hati..actually i'm the one who not really care bout him while he always taking care and asked all kinds of question bout my day..i'm also the one that cannot control my emotions..always wanted to disassociate myself..created a gap between us..i do not have any feelings even to miss him or like him..no sense to love him anymore...and yes officially we break up!!
ehh..dulu nak le bunuh kann..sekarang ade brann??hahhaaa
but..till last weekend he still warm me with his sincerely care and responsibility on me..i'm promised to see him and for me kami akan jumpa just as a good friend..not more than that..(something bad happened during on my way to see him)..i text him and tell what had happened..he like so worried (maybe la kannn)...but suddenly i just hear a voice that i miss a lot..i don't know the reason i called him even i still have other friends..i'm cried and he keep calms of me..always..

After we met, just pretend that i'm really2 okay..only 2 sec..hahhaaa..n then i'm cried again..confuse whether my tears cuz of i'm scared or maybe i'm miss him so much..that's me..take for several mins to cool down..until we reached at USJ..i'm craving for Nasi Lemak Sambal Opah..op cos my mr. akan membawa saye ke kedai tuh.. :)


And that day i realized that we still need each other..we spend time together..watching movie..My Mr. teman i carik jeans kaler maler...meroyan nak pakai jeans berkaler2...makan macam tak makan berminggu2..(gemok tak sudah leeee kami....)..our day end with a smile and love ..hope i always love him..


*i'm sorry for the things i've done..sorry for the things i've said.. (mulut cam puake!!)

Wordless Wednesday


love hurt