Saturday, August 13, 2011

Perpustakaan +attitude

Salam...
Selamat hari sabtu..salam 13 Ramadhan buat pembaca sekalian (formalllll je)
Dalam entri2 sebelum ni telah sy nyatakan yg diri ini adalah seorang pustakawan di sebuah academy di Kuala Lumpur..Academy yg menawarkan kos yang lebih kepada melahirkan designers di Malaysia.. :D

Kenapa entri ni bertitlekan "Perpustakaan +attitude"??

Mengimbau balik kenangan zaman sy belajar di IPTA dulu..perpustakaan bukanlah 1 tempat yg wajib dikunjungi setiap hari..bukan tempat yg menjadi tumpuan dan tidak terlalu obsess untuk meminjam buku walupun pelajar di benarkan meminjam buku sehingga lebih dari 10 buah buku untuk sekali pinjam..Sy juga salah seorang pelajar yg tidak begitu gemar untuk ke perpustakaan walaupun sy tahu dunia sy adalah bersama perpustakaan bila mana sy merupakan graduan dalam bidang sains perpustakaan. Apa saja maklumat yang diperlukan hanya berkehendakkan sy duduk di depan PC dan melayari, mencari maklumat di Mr.Google...Suasana di perpustakaan hanya akan dipenuhi pelajar apabila tibanya musim peperiksaan atau atas permintaan pensyarah yg meminta mereka mencari maklumat yg terdapat di perpustakaan. Adakah itu attitude pelajar-pelajar bumiputera especially Melayu??(saya tak buat research tentang ni lagi~)

Hari pertama sy bekerja di Academy ni, apa yang terdetik di hati hanya "rajinnya budak-budak ni dtg lebri..rajinnya pinjam buku.." Sungguh berbeza dengan apa yg sy alami ketika zaman belajar yg mana sangat la tak rajin nak pergi perpustakaan dan pinjam buku. Sampaikan sy terfikir, adakah sebab mereka berbangsa Cina, makanya attitude mereka berbeza dengan Melayu..Boleh dikatakan setiap hari perpustakaan akan penuh dengan kehadiran pelajar..menyiapkan kerja dan mengisi masa lapang mereka. Purata buku yang dipinjam dalam sehari dalam 20-30 buah..Mungkin orang lain akan rasa jumlah tu kecil saja, tapi disebabkan pelajar hanya dibenarkan meminjam sebuah buku sahaja untuk sekali pinjam kerana jumlah buku yang tidak terlalu mencukupi dan kebanyakan buku yang nilainya tinggi tidak dibenarkan untuk pinjam maka kadar pinjaman tidaklah terlalu tinggi. Namun begitu, pelajar2 di sini yang semuanya adalah Cina sangat menggunakan sepenuhnya rujukan yang terdapat di perpustakaan dan di sebabkan itulah, sebagai pustakawan, sy rasa tidak rugi melabur membeli rujukan untuk kegunaan mereka. Musim cuti semester juga perpustakaan akan dipenuhi dengan pelajar2..ada yang datang untuk mengulangkaji, menajamkan skill lukisan mereka, memenuhi masa dengan baca komik dan membuat rujukan. Mereka sangat bergantung dengan perpustakaan dan sy berasa betapa pentingnya perpustakaan di sesebuah pusat pengajian. 

Banyaknya merapu..Makanya untuk PHD nanti terasa nak buat research tentang attitude pelajar melayu dan pelajar cina di IPTA mahupun IPTS dalam menggunakan perpustakaan..

*Tiap kali dtg keje student da tunggu depan lebri sebab nk masuk lebri..walopon time tuh ada lagi 20 menet untuk lebri bukak...

Sekian~


1 comment:

embun~suchi said...

Bijop mu na. Cpat2 la smbung phD pulok.