Tuesday, July 31, 2012

The Manhattan Fish Market

Salam Ramadhan,

Bulan2 puasa macam ni memang tergugat bila teringat2 kan makanan best..sebab tuh la saya terpaksa post entry ni di kala tengah malam @ lepas waktu berbuka..hehehe

Hujung minggu hari tuh saya sempat pergi berbuka puasa di The Manhattan Fish Market dekat Setia City Mall. Before bulan puasa hari tuh dah pernah datang makan kat sini...tapi disebabkan nafsu nak makan membuak, kami berkejaran datang sini untuk berbuka puasa..

Sampai2 dah dekat pukul 6.30pm..rezeki kami untuk makan kat sini sebab just tinggal 2 sit kosong lagi..yang lain semua dah di book..maklumlah hari minggu, semua amik kesempatan untuk berbuka di luar berama keluarga & tersayang..

Kami book meja & order makanan yang berkenan. So untuk juadah berbuka kali ni kami memilih untuk ambik set promotion buka puasa yang special & sedap gituu, Oceania Platter. Dapat free salad lagiii..side order plak, cheese fries. Untuk air plak saya order air Cala-Cala & my b order Sweet Alabama..sempena bulan puasa ni diorang ada la bagi kurma sebijik sorang.

jom review untuk juadah yang kami makan:


Oceania Platter
sume yang ada dalam gambar tuh memang sedap..bawah ikan+ fries+ udang tuh ade nasi..bukannya kami makan lauk2 semata okeh..terasa2 lagi udang yang sedap tuh....

Salad
 Salad ni pun kene dengan lidah saya..Awal2 lagi dah licin salad ni..sebab ni juadah pertama yang kami dapat..nak tunggu main dishes lambat sket..so hadap je la yang ni dulu..nyumnyum

Sweet Alabama
Ni air vanila+choc..kalao minum rasa macam makan aiskrim cornetto..memang sedap..tapi bukan pilihan saya untuk minum sambil makan2..sebab muak..sebab tuh saya pilih air Cala-Cala ..rase air Cala-Cala tuh macam air lemon+soda kot..yang pastinye sedap sangat...
Cala-Cala

Selain tuh kami makan Cheese Fries (tak de pic..sebab excited dok makan sampai habes).. Fries ni pun kami makan awal2 lagi after makan salad..sebabnye yang main punye order tak sesampai2..

Price boleh dikatakan berpatutan..tuh pun die dah bagi free salad & 1 air..(buy 1 free 1)..
total price
 Untuk sesiapa yang rasa nak makan makanan laut yang fresh, boley la try2 makan kat The Manhattan Fish Market..CLICK sini untuk lawat website TMFM Malaysia


Saturday, July 28, 2012

Proton SC - Baiduri Auto Care

selamat pagi..

hari ni sya bngun awal semata untuk servis keretaa..laa..kan dah nak raya..nak balik kaampung..so kete nk kene servis elok2 (padahal milage dah lebih)..untuk servis yang ke-3 ni saya try buat kat Baiduri Auto Care,TTDI Shah Alam..untuk servis2 sebelum ni saya buat kat intan matang..tapi di sebabkan intan matang dah penuh , saye beralih  arah ke tempat nilah..

kalo nk compare pasal keselesaan, kt baiduri auto ni lgi selesa..kalo tak ramai org mmng buley tdo siap kt sofa yg die sedia..hihihi....dulu sye tk thu ade SC kt area TTDI ni..mule2 tau ade pn mcm teragak2 nk dtg
 sebab takde review psal tmpt ni..ingtkn tak glemer n tak ramai org..rupenye ramai jgek..
actually  semalm sye da buat appointment pukul 8.30..tapi tersasar tdo..kol 9 bru sampai SC..kne tunggu turn jugekla jwabnye...sape suh dtg lmbat..

Da settle service, dapat lagi cuci kereta free..tapi saya wax+polish terus..1 layer je pun RM50..ok la..baru 2x kereta ni d wax & polish after beli 6 bulan lepas..

Sape2 pengguna kereta buatan Malaysia yang dok area Shah Alam, boley le try service kerete kat SC ni..Pic ade..tapi dok dalam tablet..so next time saya akan uploadkan..

Friday, July 27, 2012

Ketupat Riben

Selamat hari jumaat.

Hari ni mood keje SO-So je..tapi mood nak deco2 raya library macam ade plak mood...Semalam Saya & Fairuz dah pergi Jalan Tar, Mydin, dan kedai2 sekitar untuk cari barang2 untuk deco raya..Tujuan utama nak beli Riben untuk buat ketupat, Panjut & beberapa barang lagik..Merata jugak la carik riben kaler kuning & hijau..

So..hari ni sume yang melayu2 pakat dok hadap anyam ketupat gune riben ni..saye pun join sekaki laa walaupun saya memang tak tahu nak nganyam nye..belah2 Kelantan selalunye orang buat ketupat daun palas..yang tuh saya tau la buat..

Naik lunyai riben saya kerjakan..hahaha ade time2 memang nak jadi tapi ade plak yang silapnye..adoiii...susah juge nk nganyam..last2 saye dah macam give up..so hasil terakhir anyaman ketupat riben saya camni je lah
hasil anyaman ketupat riben


Thursday, July 26, 2012

McCafe McDonald


Salam 6 Ramadhan,

Just nak share pasal benda baru kat mcdonald..last week saya ade pergi mcdonald kota damansara..mula2 masuk pintu McD terkezut sebab ade cafe ala2 starbucks + coffee bean gtuuu...tapi namanye McCafe..dah sah2 under McD, haruslah ade Mc jugak kat depan kannn..

Usya ape yang di offerkan kat ctu..dah cakap pun ala2 coffee bean..meamng ade la hot coffee,mocha..hot chocolate, muffins, cake, ice blended, etc.Ingat tak nak pun order pape kat situ sebab dah order ice milo dekat kaunter..tapi hati ni membuak2 nak try jugak hot chocolate McCafe..
classical gtuuuu..

Maka bile order da dapat bertambah teruja saya sebab decoration kat hot chocolate tuh memang suwittt gtu..takdela suwit sangat..tapi nampak ade classs dengan sign "M" for McCafe..yang tak boley blah die punya hot chocolate sangatttt manis..haihh..boleh kencing manis kalau hari2 minum..

M
So far saye rase Mcd yg kat Kota Damansara & Jalan Pahang je yang ade McCafe ni...yang dekat jalan pahan ni pun baru je ciap..tak sampai seminggu lagi..so sape2 yang nam rase keenakkan coffee or hot chocolate McCafe, bolehlah pergie ke Mcd yang tersebut..

Sekian, terima kasih

Statistic blog

Selamat malam..

Tadik rajin godek2 ape yang ade kat blog ni..so terusya la dekat statistic berkaitan blog ni..semuanya macam OK saje..tapi saye pelik part Audience..

NAPE PELIK??
sebabnyeeeee...


seeee...Pageviews by Countries..macam mana saye tak pelik..orang2 yang dari luwa Malaysia pun ramai yang datang singgah sini..hahhaa..macam la diorang paham ape yang saye bebelkan kat sini...mungkin yang bace tuh orang2 malaysia yang tinggal kat obersiiiii...uhukuhuk...Terima kasih buat yang sudi nak bace isi blog ni..kadang2 ada jugak yang boleh pakai.tapi rasanya banyak post yang tak boleh pakai :D

2nd plak pasal Pageviews by Browser:

Majority yang masuk sini gune Firefox..selebihnye browser2 lain yang glamour...macam2 ade n ade setengah tuh yang saya tak pernah guna ponnn..

3rd plak pasal Pageviews by Operating System
Wahhh..yang xleh blah iphone..blackberry..sony ericsson..nokia pon ade..memang access pakai phone je la ni..ishk.. (terharu).. tak boley nak agak sape mereka2 yang usya blog ni..dengan ape sekali pon korang access saye ucapkan terima kasih banyak2...teruskanlah usya blog ni sampai bila2 :)



Wednesday, July 25, 2012

Logo Merdeka ke-56


Selamat Tengahari

credit kt designer logo ni..


Rentetan dari post sebelum ni berkaitan Logo Merdeka yang ke-55, ni saya share plak logo yang berkemungkinan di gunakan untuk merdeka ke-56..

hahahaha...saboooojela

Tuesday, July 24, 2012

Logo Merdeka 2012

Selamat petang..

Bulan depan dah masuk August..ade beberapa public holiday (sukeeeeee).Seminggu selepas hari raya aidilfitri kite akan menyambut hari kemerdekaan negara yang ke-55..dah dekat2 umur nak pencen okeh!!

Tadi my b bagitahu pasal Logo untuk sambutan kemerdekaan 2012 yang dikatakan buruk..BURUK???saya teruslah menggoogle nak tengok logo yang da di siapkan oleh designer yang semestinya terror..kalau tak terror tak de lah die di pilih untuk design logo hari kemerdekaan negara..

dari niat saya untuk tak nak mengutuk logo tersebut tibe2 dah bertukar..memang kecewa dengan hasil yang di berikan..


Siap ade dengan description setiap gambar & tulisan dalam logo..Tapi..rasanya logo ni sangat tak sesuai untuk hari kebanggaan dan keamanan negara kita..saya yang tak terror PSD ni pun yakin boleh buat logo macam ni..tolong jangan malukan diri sendiri wahai designer..sangat nampak kebudak2an..ke designer yang buat ni still dok mendalami ilmu adobe??sakit hati plak tengok logo neh..patut la macam ramai yang tak puas hati!!

Ke designer ni saja nak menjatuhkan mana2 pihak??ntah

credit: ayampenyet
Semoga ada perubahan pada logo ni sebelum 31 August 2012

* saye punye tulisan pon berkaler ikut tema logo tuh da..hahahahaa

Kahwin, Tak Kahwin??Kahwin muda

Salam 4 ramadhan,

Semalam di facebook saya bersepah orang post video kahwin si polan yang berumur 16 tahun kahwin dengan si polan berumur 14 tahun..Mula-mula saya tak berminat pun nak tengok..tapi bila dah terlalu ramai yang post saya pon merajinkan diri click play video tu..

...Starting video pun dah nampak kenduri kahwin tuh memang di buat secara besar-besaran..pelbagai persiapan yang gah dan cantik2..ade bunga2 dan belon2 (dah macam birthday party plak)..Saya lagi la excited nak tengok empunya badan yang nak kahwin tuh..selang beberapa minit kluar la muka mempelai..pergh..ayat pertama kluar dari mulut saya "budak2 nye perempuan ni"..(dah sah2 baru umur 14 tahun)...bile tukar baju ala2 gaun tuh nampak la matured sket..(tua la plak nampak n gayanya).. kek kahwin diorang pon sampai 4 tingkat..sporting sangat family diorang...

then...

saya terpikir...

masa umur 14 tahun ape yang saya fikir??lepak dengan member2..bergelak tawa..buat kes disiplin sekolah..ponteng class..

masa umur 14 tahun apa yang saya buat??nak masak pun haram tak reti (masak air n megi jela tau time ni).. tau basuh baju seniri pon sebab dok hostel..

masa umur 14 tahun ape yang saya nak??abeskan masa dengan member2...kalau boley wiken pon tak nak balik..gile!!!

credit pic: Google

masa umur 14 tahun ape yang saya dengar??macam2 lagu..yang saya ingat saya addict ngan lagu "all or nothing - otown"..bawak walkman curik2 time dok hostel..orang lain prep wat homework..saya prep dengar lagu sambil tdo..

pendek kata masa umur 14 tahun saya tak terfikir lagi nak ada suami+ nak kawen..tak ada rasa nak bertanggungjawab + rasa tak mampu lagi untuk pikul tanggungjawab..tambahan lagi masa umur 14 tahun saya "tak cukup umur" lagi..hahhaaa..memang sangat kanak2 laaaaa kan..


Salute kat 2 mempelai ni..dalam umur 14 tahun & 16 tahun diorang da kene pikul tanggungjawab besar..kene jaga & hormat antara 1 sama lain..bagi saya, agak susah nak sesuaikan diri dengan perubahan yang agak besar yang akan bagi kesan sepanjang hidup..Selamat pengantin baru..semoga kekal dan bahagia dunia akhirat..

agak2 kalau time umur 14 tahun dulu saya mintak dengan umi nak kawen ape la agak2 jawapannya??????kalau sekarang dalam usia 25 tahun ni pun rasanya kalau mintak nak kawen umi belum tentu cakap YES..hahhahaa.. (umiiii..nak kawen)



Monday, July 23, 2012

Pelengkap Hidup

Aku bagai laut tak bertepi dan tak berkarang
Aku bagai bintang yang tak ditemani malam
Melihat dirimu ada senyum canda dan tawa
Yang membuat aku tak ingin pergi darimu

Teringat janji lamamu kepadaku

Teringat aku teringat
Teringat saat kau masih ada di sini
Temaniku sepanjang hari

Bila kau pergi jauh ingatlah aku

Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu

Peluk erat jasadku jangan lepaskan

Tetaplah kau di sini harungi malam
Karena hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkapku di dunia




Nasi Lemak Warisan Sambal Opah

Bulan2 puasa ni cerita pasal makanan pulak..1st sahur hari tuh saya bersahur dengan nasi lemak..(sahur pukul 10 malam)..dah elok pulak tengah lapar memang "kene" sangat pegi menjamu perut dengan nasi yang sebest macam ni..

Sebelum ni saya tak de pernah dengar pun akan keglamouran nasi lemak ni..tapi satu hari tuh my b bgitahu akan perihal nasi lemak ni..katenye "ramai orang beratur nak beli nasi lemak..sampai ke luwa kedai"..then dia ade belikan untuk saya rasa..memandangkan kedai nasi lemak ni dekat je dengan ofis die..so senang la nak beli..

Makan sekali memang nak lagi..tak cukup dengan sebungkus..mula2 rasa just hadap 2 bungkus je..makin lama makin naik kuantiti bungkusannya..untuk sahur pertama kali ni saya makan 5 bungkus.. sebungkus nasi lemak tuh harga dia RM1 je..ade nasi, telur, sambal bilis..memang best..di makan panas2..mungkin sebab kesedapan sambal tu yang buat tekak ni dok nak lagi..nak lagi..

dah cerita panjang berjela baru nak bagitahu name kedai..kedai ni nama die Nasi Lemak Warisan Sambal Opah..terletak di No : 2, Jalan USJ 9/5P...

Tetiap malam memang kedai ni akan di banjiri dengan manusi2 yang laparkan keenakkan nasi lemak yang sangat simple ni..ade macam2 lauk yang boleh di pilih...tapi kebiasaanya saya akan makan nasi lemak biasa je..ade jugak masakan2 lain seperti sup & masakan panas..

9 bungkus = 5 untuk saya +4 untuk dear

So untuk puasa kali ni saya bertekad untuk berbukak pose kat sini tetiap hari jumaat..hekhek... :)

1 Ramadhan

Salam Ramadhan buat semua..

Bulan mulia datang lagi...1 Ramadhan untuk tahun ini saya menyambutnya seperti tahun2 lepas..bersama keluarga & tersayang..Kenikmatan dapat berbuka bersama memang di nanti tiap2 tahun..untuk pembuka ramadhan tahun ini saya beriftar bersama keluarga..sudah menjadi kebiasaan hujung minggu waktu berbuka bersama keluarga..tapi ada juga waktu untuk saya berbuka bersama dear..

Juadah utama pertama berbuka di bulan Ramadhan tahun ni seharusnya Nasi Kerabu..Hasil air tangan Cik Nor yang sememangnya sedap..
Preparation..
Pencuci mulut pun beraneka jenis disediakan..ada yang di buat sendiri ada yang di buat di kedai..hihi..Ada lagi tambahan pencuci mulut yang di bawa oleh cik lis..Sambil berbuka dapat juga berkumpul keluarga yang ada di sekitar KL/selangor..

Bila waktu hampir tiba, beramai2 menghidang juadah yang sudah tersedia..suasana macam tuh selalunya time2 balik kampung je..tapi Serdang Hills ni pun da di kire kampung ke-2 kami..so suasananya da jadi lebih kurang..

Juadah sudah terhidang
Alas untuk makanan tuh memang paling special..alas pakai buang..kehkeh..alas tak penting..yang penting apa yang di alaskan..Thanks buat family yg menjayakan iftar ni~

okiess....cukup untuk post kali ini..Selamat Berpuasa ~


Thursday, July 19, 2012

CIMB is giving away Samsung Galaxy S3s to their debit card users every month!

Wow, CIMB is giving away Samsung Galaxy S3s to their debit card users every month! How to win lah? 




Deejavu Di Kinabalu, Akasia TV3

Dejavu Di Kinabalu mengisahkan Nadira yang telah menerima pemindahan jantung, tanpa disedari dia juga menerima sebahagian sifat-sifat penderma tersebut. Takdir menemukan Nadira dengan Ammar, teman lelaki kepada penderma jantung tersebut. Perwatakan Nadira telah memikat hati Ammar. Apakah yang akan berlaku selepas ini?

Lakonan: Aqasha, Tiz Zaqyah, Nazim Othman, Aishah Ilias, Fadhilah Mansor, Dian P. Ramlee, Rahim Razali, Aida Rahim, Allana Amir, Khaty Azean dan Meor Ariff.




Episode 1


Episode 2


Episode 3


Episode 4


Episode 5


Episode 6


Episode 7


Episode 8


Episode  9


Episode 10


Episode 11


Episode 12


Episode 13


Episode 14


Episode 15


Episode 16


Episode 17


Episode 18


Episode 19

Episode 20
Dejavu Di Kinabalu episode 20

Episode 21
Dejavu Di Kinabalu episode 21

Episode 22
Dejavu Di Kinabalu episode 22  
 
Kalau nak tengok online boleh jugak tengok kat TONTON..















Download Drama Ameera

Episode 1

Episode 2

Episode 3

Episode 4

Episode 5

Episode 6

Episode 7

Episode 8

Episode 9

Episode 10

Episode 11

Episode 12

Episode 13

Episode 14

Episode 15

Episode 16

Episode 17

Episode 18

Episode 19

Episode 20

Episode 21

Episode 22

Episode 23

Episode 24

Episode 25
Ameera episode 25 - link 1


Pada sesiapa yg nak download or tak sempat tengok drama ni or nak tengok ulang2 lagi drama ni boleh la click kat link tuh.. boleh jugak tengok online dekat TONTON

 credit to: www.kepalabergetar.net










Ameera- ep. 25 (last episode)

Selamat pagi...

Hari ni pagi2 lagi saya da main hujan..al maklumlah sekitar lembah kelang ni hujan lebat yg amat..basah jugak la sket baju tapi keringkan je dalam ekon ni :D

Semalam balik kerja terus saya tidur..nak cakap penat tak pun..tapi dah dasar jenis senang tidur & pantang nampak bantal (tambahan baru pas dapat bantal baru).. Tersedar dalam pukul 12..buat ape yang patut & amik port tengok drama2 yang memang sentiasa follow termasuklah drama Ameera yang dah sampai episod last..excited jugak la nak tengok even leh dapat agak ape yang akan jadik...

Episod last ni tnjuk part Amir pergi jumpe Farouk untuk bayar duit tebusan RM5 Juta (5juta kaoooooo...).. Untuk tebus Zila & anak die..drama melayu bese la...yg jahat mesti cakap "jangan bagitahu polis & yg baik plak mesti la bagitahu polis"..makanye Amir berpakat dengan polis untuk tangkap Farouk & Komeng + the geng...Nak di jadikan cite..Zila kne tembak oleh Farouk & terjadi la sessi kejar mengejar antara Polis & Farouk..tapi terlepas..bajet macam selamat sume da la kan...Amir berjaya selamatkan anak die & bawak balik...

nak dipanjangkan citer lagi..Farouk yang terlepas tuh da masuk dalam bonet kereta Amir..means die pon ikut balik umah Amir la..jadi plak sesi tembak menembak & tikam menikam..(Pak Berahim yg kononnye da penah tikam ramai orang xde le kuat sangat pon..hahahaa..kne tolak terus jatuh)..Amir plak kne tembak dengan Farouk jugek..Amir mati jugek la lam cite tuh..hukhuk..Ameera & mak mertua die pon memang da baek pas mak mertua die tau hal yang sebenar...ending cite tuh memang saya tak suke..adoii...kecian la ngan Ameera..patut biar Zila je yg mati..ishk2..

Hagak2 cite yg ganti cite ni best ke tak..tak nak follow dah..nanti dok nak tengok2 je... (cakap jela kot...pasni tengok jugekkk!!!)

Wednesday, July 18, 2012

Lunch Arabic version - Taj Hadramawt

Salam..Selamat petang...

Di saat mata ni melayu je, meh le update blog bagi menyegarkan sikit mata ni..penangan nasi arab buat mata ni macam di buai2..tersengguk2 siap..

Lunch tadi saya di bawa oleh k.aisyah + k.Rina pergi makan nasi arab dekat Taj Hadramawt, area Melati Utama, sempena besday K.Rina (Happy Birthday..) K.aisyah ni penggemar nasi arab..dah alang2 kat sini pon ade cake, kami celebrate je la kt sini.. (bukan celebrate nyanyi2 sume tu..just makan cake ice cream share 3 org..sedapp okeh!!). Pastu main dishes nye adalah madghout rice + chicken Kabsa..masing2 order air yg berlainan..Nasi 1 pinggan besar+ayam share 3 org..(banyakk gileeeee)...

Sementara tunggu hidangan sampai kami hadap la dulu cake eskrem perisa vanila..(SEDAPPPPPP!!!)..Da sampai hidangan kami pon makan sampai licin jugak la nasi tuh..kalo makan sorang confirm tak habis punyeee..sebab banyak yg amat..Ayam yg di hidang sangat lembut & sedap..sehingga menjilat sudu..di hidang skali dengan kuah kari n ade macam sambal yg pedas skit (saya xtahan pedas..).. 

Disebabkan kami kejar masa (lunch sejam je..)..tak boleh la melepak lama2..nanti masuk lambat tak pepasal kne amuk dengan bos...





Rating for Taj Hadramawt:
Menu : 9/10
Service : 9/10
Food/ Drinks : 9/10
Environment : 7/10
Location : 7/10
Cleanliness : 7/10
Price : 8/10


No. 45G, Taman Melati Utama, Setapak, 53100 Kuala Lumpur

Kitchen Teppanyaki vs Mr Teppanyaki

Dinner semalam saya menjamu selera di Kitchen Teppanyaki, KL festival City..Actually plan asal nak makan kat kedai dekat2 rumah je..tapi di sebabkan saya nak beli beberapa barnag kat econsave makan teruslah makan kat sini..

Sebelum ni saya tak pernah lagi makan kat Kitchen Teppanyaki..tapi kalau makan kat Mr. Teppanyaki selalu la jugak.. (tak tahu samada 2 kedai ni sama tapi dah tukar nama or memang kedia yang tak sama).. 2 kedai ni offer makanan yg lebih kurang sama je..tapi di Mr Teppanyaki lagi banyak pilihan makanan+side order..

Sesampai je kat kedai tuh pelayan bagi menu dan saya pilih untuk makan chicken + cuttlefish teppanyaki + oren lam tinnnn tuh n my b order chicken teppanyaki + pepsi..n order gyoza as side order..maka menunggu la order kami sambil berborak2 bergosip2...

Sesudah diorang masak maka dihidangkan lah makanan yg di order tuhhh..pelik jap sebab tak di tabur bawang putih banyak2 macam slalu makan kt mr.teppanyaki..kami makan je tanpa bnyak2 tnye..after da siap makan, side order kami masih tak muncul2..panggil pelayan die n tanya pasal order yg belum sampai...Skali die boleh cakap "maaf kak gyoza da habis".. bengong ke ape..kalo dah habis tak reti2 nk inform kami time order tadik..hangin tol....grrrrrr


Kitchen Teppanyaki - credit: google
Mr Teppanyaki - credit: Google



Rating for Kitchen Teppanyaki:
Menu : 4/10
Service : 4/10
Food/ Drinks : 4/10
Environment : 6/10
Location : 8/10
Cleanliness : 7/10
Price : 7/10

Saya lagi prefer makan kt Mr Teppanyaki kot..huuu.. :)