Wednesday, July 31, 2013

Iftar: Kalumpang Grill & Steamboat


Selagi masih dibulan Ramadhan makan iftar tuh akan berterusan juga lah..Hujung minggu lepas, saya dengan member2 Incik Tunang berbuka puasa sama2..

Pencarian tempat sungguhla mencabar...dah kata nak makan steamboat grill kena la usaha cari sampai dapat..memula ingatkan nak makan kat Kuang..Tapi bila kol untuk book, dah penuh..ramai sangat nak g makan situ..so try plak kat Island Steamboat kat Kg Melayu Subang..hah..penuh jugek..

Nak cari tempat untuk makan steamboat & grill tak susah..banyak je tempat..tapi nak cari dengan harga yang berbaloi tuh yang susah..Cari punya cari saya terjumpa 1 review pasal Kalumpang Grill & Steamboat..dekat seksyen 7 Shah Alam..dari review yang dibaca agak menarik tempat ni..dan yang penting harga pon murah..berbaloi2 okeh!!

Tanpa berlengah terus saya kol kedai tuh dan buat booking untuk 10 orang..tuh diaaa...ramai kan main..Disebabkan kami booking untuk hari sabtu, so saya n Incik Tunang pergi bayar deposit pada hari jumaatnye..bayar half terus...

Marilah enjoy gambar2 kami dulu...
Brader ni keje jaga konter..
Pehal muke banyak ketat??
Bakar sampai hanguss!!
Ni kami punya..
Selambak daging..peh tambah lagi
Abang besar Abang besar jugak
Ni yang banyak di telan..pehtu allergic
Tengok daa???tak banyak sangat gambar..dan yang penting xde pun gambar tuan tanah...makanan bagi saya okla..ada bebola macam2 jenis..ada daging, ayam, udang, sotong, ketam, ikan keli..dan rasa daging dia bagi saya sedap..tapi keli die tak berapa kena dengan tekak..udang pulak tak payah cakap la..memang sentiasa kena dengan tekak saya..bakar dengan marjerin plak..memang mabeles!!

Air pulak tak de la banyak choice sangat macam seoul garden (SG mahal sangat memang kene banyak choice)..Tapi okaylah..makanan lain ada nasi goreng, nasi putih, mi goreng.. Pasta pun ada banyak jugak..sayur pun ada walaupon tak banyak pilihan..memang berulang dok amik daging & udang..Owh..askrim pun ade..kopok macam2 jenis..sampai rambang mata..hahahaa..

Dah banyak membebel..tapi saya tak bagitahu lagi harga untuk sorang kann...haaaa..harga buffet bagi seorang kat Kalumpang ni adalah RM20 je!!..murah sangat dan berbaloi kannn..

Jadinya..pada sesiapa yang nak booking boley kol no ni.. 03-55101387/ 0355109145..

Okay la yer...cukup setakat ini...Selamat berpuasa..
Rating for Kalumpang Grill & Steamboat
Environment : 7/10
(Kitorang dapat meja yang dekat tempat keluar..so xcrowded sangat..)
Food/drinks : 7/10
(banyak choice dengan harga yang sebegitu)
Facilities (parking) : 8/10  
(Banyak parking sebab tak de kedai makan lain pun sekitar tuh)
Price : 9/10  
(Murah sangat..RM20 utk bulan pose.. RM25 untuk bulan x pose)
Location : 8/10 


Assalamualaikum

Untai Malam

Setiap sujudku, doa ku titipkan..
Buat umi, abah, adik..
Keluarga juga tidak aku pinggirkan..

Setiap doaku, harapan ku semaikan..
Panjangkan umur umi, abah, dan adik ku..
Ampunkan mereka..
Berkatilah mereka..
dan utama..Allahhummaghfirli dzunubi waliwalidayya, warhamhumma kama robbayani soghiro ..Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku serta kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil

Setiap doaku, tidak aku lupa..
Dirinya yang hadir, sentiasa bersama jatuh bangunku..
Ampunkan kelalaian kami..
Tetapkan hati kami..
Panjangkan jodoh kami..
Berkatilah kami..
Permudahkanlah hidup kami..
Permurahkanlah rezekiku..
Permurahkanlah rezekiku..
Permurahkanlah rezekinya..
Permurahkanlah rezekinya..
Permurahkanlah kami....

Setiap langkahku, ada hala tujunya..
Ada titik noktahnya..
Ada hujung pangkalnya..
Ada perancangan..ada impian..
Setinggi gunung, Seluas lautan ku impikan..
Namun, semua atas ketentuanNya..

Jadikah semuanya??
Atau hanya tinggal bersisa..
Usaha semampu mungkin..
Setiap yang berlaku akan ku tempuh..
Ini hanya ujian...sebelum aku menuju kejayaan..
Ini hanya ujian..sebelum aku mencapai impian..
Sabarlah...sabarlah...





Tuesday, July 30, 2013

my name is Aina

Marilah mengupdate blog..susulan dari post sebelum ini, umi ada whtsup pasal besday adik saya dan maksud nama AIN HAFEEZA FEETREYNNA, ni ada 1 lagi yang umi bagi..

Tapi yang ni berkenaan dengan saya la..haaa..bagi readers yang tak tahu nama yang tertera dalam surat beranak dan IC saya, ni nak bagitahu..nama saya ialah AINA ZAIREYNNA..berumur 18 tahun (yang ni tipu..hahhaa)

 Beberapa hari lepas, saya ada berwasap dengan umi..di samping menterjemahkan maksud nama adik, umi juga ada bagitahu maksud nama saya sekali..

Sebelum ni, saya memang pernah menggoogle dan cari ape maksud nama saya ni..apa yang saya tahu dari zaman belajar arab dulu "Aina" = di mana..tapi ianya bermula dengan Alif..sedangkan nama saya "Aina" bermula dengan huruf Ain..

Setelah menggoogle dan mendapat beberapa bukti yang mengesahkan bahawa maksud nama saya adalah mata yang cantik..Alhamdulillah... Terima kasih umi dan abah menamakan along dengan nama ini..

Cantik ke tak mata saya tuh tak boleh nak komen..sebabnya kejadian Allah semuanya cantik..lebih dan kurang itu semuanya dari Dia..di pinjamkan buat sementara...bersyukur dengan anugerah ini..


Yang ketaranya adalah gabungan nama umi dan abah yang menghasilkan nama saya..heeee..

aina zaireynna (nama saya)
roslena (nama umi)
md zainuddin (nama abah)

NA + ZAI =aiNA ZAIreyNNA
Aina Zaireynna Md Zainuddin

Pehni2 da kawen sebok le plak aku nk mikir name anak...ape ehhhhh???
Assalamualaikum

Lovely Pink

Apakah ini???
Benda ni bersamaku sejak 26 tahun lepas...
Sarungnya je la..Isinya bukan..
Dulu isi sarung ini adalah beras..hasil dari kerja tangan nenda tersayang..
Dibuat untuk memastikan kepala cucundanya terbentuk elok..

Dengan benda ini walau di saat orang lain sedang riang gembira bersenda gurau..ku mampu lelap dalam sekelip mata..
Lembut..halus...dan yang penting..baunya.. (dah selalu basuh sekarang!!)
Kereta, Bas, flight suma sudah dirasai olehnya..
Kubawa ke mana sahaja bersama.. 
Menemaniku..

Inilah dia bantal pink ku..bantal busukku..hahahahhaaa

 

Sarung bantal yg di gunakan sejak hari pertama kulihat dunia


Thursday, July 25, 2013

Iftar - Istana Budaya 2013

Yeay..Iftar with Love and Buddiez..

Sabtu lepas seperti tahun2 sebelum, saya tidak melepaskan peluang dan kesempatan untuk berbuka puasa di Cafetaria Istana Budaya. Kalau sebelum ni saya pergi atas anjuran ofis my aunt, tapi tahun ni adalah atas anjuran kami bertiga..Yang bagi idea of cos la saya sebab Incik Tunang n Izza tak pernah datang iftar kat cni..

5 hari sebelum hari sabtu tuh saya dah kol Istana Budaya untuk buat booking. Ingatkan kene bayar deposit ke apa..tapi disebabkan kami just bertiga so tak payah bayar deposit..Hagaknya kalao 10 orang memang kene bayar deposit dulu..

Sesampai je IB haritu Izza dah sampai..saje je bagi die tunggu (sebenarnye stuck lam jammed..nyempat saya n Incik Tunang menyinggah kat AEON W.Maju)..Kitorang sampai tuh da dekat kol 7..tengok parking pon da macam nak penuh..seb bek la ade kekosongan untuk kami..rezeki le kann...

Dah sampai depan pintu cafe, tanya je kat pelayan die mana meja untuk "Aina-3 orang"..Hah..laju je die tunjuk meja saya kt sebelah PA system..dasat diorang ni siap buleh ingat mana meja sume orang..ishk2..Tapi nyekan meja kitorang kt tepi PA system..hah..memang pecah gegendang dengar lagu kuat2..Cume yang bestnye agak le terlindung..tak da la orang nk usya saya makan banyak ke tak kann :)
Nasi saya dan lauk paauk
popia n kueh cara peberetku
Tauhu bakar sedapp


Roti Jala lembut dan Murtabak 
dengan kuah yang lazat


Rojak Singapore
 Haaaa...nak tunjuk dia punya tag untuk menu tuh dah bertaip lawa..kalau tahun lepas diorang tulis tangan je..kira da upgrade la sikit ni :)
Ikan Bakar yang fresh
Incik Tunang punya
nasi dan lauk

 Huiii..Incik Tunang siap amik nasi goreng sebagai tambahan..nasi goreng diorang provide tuh pun sedap..teringin2 nak makan lagi..sabarrr!!
Milo Ais sejuk..ntah berapa 
gelas saya minum
 Dah habis makan part 1 saya n Izza pegi solat maghrib dulu..perut dah kenyang kena la beribadat dulu kang da tak larat plak..susahhh..OTW nak g kat surau, nyempat lagi singgah tengok2 baju yang berderet dok jual kat IB tuh. (Surau kat IB sangat selesa dan bersih..ada di sediakan banyak telekung.)

Dah siap solat, kami take turn dngan Incik Tunang,,,die plak pegi surau...dan sayaaaa......beratur untuk ambik kambing bakar..hahhaa..lama okeh kene berdiri beratur..sebab time g beratur tu daging2 kambing baru je di letak kat tempat bakar..saboo je laa...

Dah alang2 beratur lama, saya ambik la 2 pinggan (2 ketul le maksudnya)..Untuk saya n Incik Tunang..







Nak menghidangkan muka-muka kekenyangan kami..hahahhaaa..sangat la kenyanga hokeyyy!!














Setelah hagak2 makan tuh nak terkluar balik dah,,kami pun dok le lepak kejap tengok2 orang,,dalam pkul 9.30 baru le nak beransur balik umah..tuh dia..makan sampai 2 jam..sumbat sampai tak mampu nak kunyah..sumbat telan sumbat telan...Dan akhirnya tangkap gambar pun tak mampu nak senyu,..pipi da terlebey kenyang..

Bayaran untuk buffet ramadhan kat cafetaria Istana Budaya ini adalah RM35 untuk dewasa..untuk kanak2 saya lupe la plak..memandangkan sya ni da dewasa, so tak amik tau plak price untuk kanak2..Yang pastinya sangat berbaloi2..dan berpatutan..RECOMMENDED!!

Kalo nak buat booking boley la contact no ni 03-40265535. ade lagi 2 minggu untuk kite berpuasa..boleh la kiranya bawak seisi keluarga berbuka puasa kat sini..alaa..gomen kan dapat duit bantuan 500..tak lagi orang2 selangor yang dapat sebulan gaji.. :)

Tahun lepas pun saya ada buat entry pasal Iftar kat Cafe Istana Budaya ni..bagi sape yang berminat nak tengok lagi gambar2 menarik time kat snae boley click kat SINI..

Tahun ni tak sempat tangkap gambar makanan banyak sangat..sebab sebok dok makan je..boleyy tak alasan macam tuh..hahahahhahahaa

Okeyla..Selamat berpuasa..

Assalamualaikum

saya tak letak watermark kat gambar..jangan la nak main curik je eh..mintak dulu..mesti bagi :)

14 Ramadhan - Happy Belated Birthday sis

14 Ramadhan lepas, umi ada sent message ni kat family group whats up..

"Puteri bongsu yang di lahirkan pada 14 ramadan jan 3.27 pg bersamaan 23 januari 1997...diberi nama ain hafeeza feetreynna....mata pelindung......."

Yaaaa..itu la adik saya..selepas 10 tahun saya hidup berseorangan tanpa adik beradik dengan kata lain 10 tahun jadi anak tunggal..bila umi bagitahu yang saya bakal dapat adik, terus saya letakkan syarat nak adik perempuan..(ada alasan sendiri kenapa nak adik perempuan)..Alhamdulillah Allah makbulkan permintaan itu..diberinya kepada saya seorang adik perempuan yang akan jadi teman untuk gaduh, teman untuk berkongsi suka duka..terima kasih ya Allah..

Dulu hadirnya buat saya rasa tak selesa..sebabnya saya sukakan suasana sunyi..dan saya terbiasa hidup berseorangan..bila zaman kecilnya memang terlalu suka menangis tak bersebab (pemegang rekod menangis paling kuat dalam family sehingga sekarang tiada yang mampu pecahkan rekod ni GOOD JOB) membuatkan saya asyik memendam rasa tak puas hati..dan bila umi mula start suruh saya buat itu ini untuk adik, bertambah saya rasa kasih sayang umi berkurang...terpaksa berkongsi kasih sayang yang sebelum ni sepenuhnya hanya untuk saya..Bila saya dan adik ada bersama mesti akan ada sessi gaduh yang tak bersebab, umi dan abah akan jadi referee untuk leraikan pergaduhan tu..


Tapi sebenarnya semua yang jadi tuh bersebab..hadir adik menghilangkan sunyi abah dan umi..selepas 3 tahun hadirnya adik, saya mula bersekolah di asrama..habis sesi persekolahan saya melangkah lagi jauh ke Arau dan seterusnya ke Shah Alam..sehingga ke hari ini saya masih seorang perantau..Adik yang masih di Kelantan jadi tempat untuk abah dan umi melepaskan rindu pada anak2.. (even adik dok asrama, every week akan jumpe jugak)..

Hubungan saya dan adik semakin akrab sejak beberapa tahun lepas..mungkin kami sama-sama semakin matang..sebab saya tahu selain umi dan abah, hanya adik yang akan bersama saya saat jatuh bangun saya.. Kami berkongsi cerita, berkongsi kisah masing2..sayang saya pada adik takkan terbagi2..

Saya tau Allah hantarkan seorang adik untuk saya belajar tentang tanggungjawab...mengalah..berkongsi..dan ini amanatNya untuk saya..InsyaAllah saya akan jaga amanat ini sebaiknya semampu saya..

Happy Belated Besday Adik.. (arini dah 16 Ramadhan)..
Along sayang Adik :)

Assalamualaikum

Wednesday, July 24, 2013

Hanya 1 dan selamanya

Sepertinya yang di ceritakan di entry2 sebelum yang saya ni jenis suka meluahkan segala perasaan..nak marah ke suka ke semua nak luah..kebanyakannya mesti la di luah kat umi..kalau pasal menda2 biasa kat facebook pon saya tempek jugek..

Hah.hari tuh saya ada post pasal ketidakpuasan hati dengan bos atas deco raya kami..memang berbulu je..post kt FB okeh!! sampai ke hari ni jumpa bos buat tak nampak je..sekali dengan bos no 2 (kok kok kok kok)..teruk kan..tapi kalau hati dok panas je tengok baik tak payah tengok..nanti kan nampak api dalam mata plak!!

Pas saya post status kat facebook tuh ade la beberapa orang yang mengomennye..ada yang buat nak gelak..ade yang rasa nak tambah marah..hahhaaa..tapi ada 1 komen ni yang buat saya calm..always..




of cos la dari MY UMI..yang tak pernah jemu bg nasihat & dorongan..cool memang la cool..tapi tak rasa nak layan bos..jumpa je ngelak..taknak nanti nampak sangat saya ni memang tak suka dia..cukup la saya tak tego je.. :)

Kasih sayang kami yang tak kan pernah hilang..sepertinya hilang seorang kekasih, seorang kawan..hanya 1 umi di dunia dan akhirat..Semoga Allah merahmati umi, abah dan adik :) Always Love

eh..hari ni dah 15 Ramadhan..dah separuh bulan ramadhan kita lalui..Alhamdulillah

Assalamualaikum




Tuesday, July 23, 2013

Logo Hari merdeka ke -56 punya pasal!!

Bulan Ogos dah nak datang. Bukan setakat kita bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri, tetapi turut akan menyabut Hari kemerdekaan yg ke-56 pada tahun ini.

Motif post saya hari ini adalah kerana ingin berkongsi sedikit top post saya sejak 2, 3 harini..post da mencecah setahun sekarang baru ramai yang view..apekah post itu..jom la tengok

Search Keywords

Posts
Tuh diaaa..pakat dok carik nak tengok logo Hari Merdeka ke-56..mesti yang carik tuh bengang je dengan saya sebab post tersebut bukan ada pon logo tuh..Bagi sesiapa nak tengok logo ape yang saya share kat post tu meh click cni LOGO HARI MERDEKA KE-56


Ampun..oklah..cukup untuk entry kali ni..nak kene meneruskan kerja2 hakiki saya sebagai tukang taip..daaaaa~


Assalamualaikum

Ai an Yu

Cik AFD n En Bangsarthz..
En Bangsarthz..Ai nak ucapkan selamat bersahor n selamat berbuka puasa buat Yu..
Masak sedap2 makan kenyang2


Assalamualaikum