Thursday, August 30, 2012

Hari Raya Aidilfitri 2012

Menyambut hari raya bersama keluarga adalah 1 nikmat buat semua..berkumpul, bergembira meraikan hari yang mulia..

namun..takdir yang menetukan semuanya..

Suka duka aidilfitri 2012 menjadi kenangan abadi di sudut hati setiap orang keluarga papa & mama..semoga dugaan ini menguatkan & mengutuhkan lagi ikatan kekeluargaan kita..semoga kita semua kuat & lebih matang dalam menempuh hari2 yang mendatang..

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin
Nurin n Me..


Monday, August 13, 2012

still pending

Hari ni sudah 13 July bersamaan 24 Ramadhan..tinggal lebih kurang 5 hari lagi umat Islam akan menjalani ibadat puasa..feeling nak raya dah mula terasa tambahan kat radio dah selalu putar2 lagu raya..

Esok saya dah start kerja half day..n rabu akan balik ke kampung halaman, Kelantan Darul Naim..excited nak balik sebab nak jumpe umi, abah, adik..dah 5 bulan tak jumpe kot..

tapiii...sungguh merisaukan bila.....

pending???
cutiii saya masih pending..hakhak..esokkk da ni nk start half day..tpi still tak approve..tak peduli daa..bukan salah saya..bukannye saya apply cuti 3 hari lepas okeh..da 2 minggu apply..so diorang yang melengah2kan masa..saya akan tetap balik umah tepat 12.30 pm sok..



Saturday, August 11, 2012

Baby & Auntie

30 July 2012 kami sekeluarga bersama meraikan kelahiran seorang puteri yang bakal lebih menceriakan suasana saat kami berkumpul....

puteri kepada sepupu saya Dr.Mohd Fahmi + wife die, Nurul Aina memang di nantikan yang mana puteri ini adalah cicit pertama kepada Papa & Mama (my grandparentz)..semua excited menantikan kehadirannya..salute pada ayahanda+bonda baby, saat umur kalian mencecah suku abad rezeki untuk menerima cahaya mata dah dirasai..maka bertambahlah tanggungjawab dalam mendidik, menjaga & macam2 lagi..semoga kalian lebih di murahkan rezeki..

Baby bernama Farhah Hannan bt Mohd Fahmi , tapi kami da start2 panggil die hannan..so sume ahli family mule la dok pikir name panggilan utk baby tuh panggil kelak..saye punye tengah fikir2 lagi.. nak panggil auntie Aina kang konpius plak budak ni..name mak die pun Aina..auntie Ain, dah sah2 name adik saye Ain..tak buley jugek..huuu..panggil auntie In je la..pendek & paling pendek kott..

hannan dah buleh bukak mata

tidur sambil senyum

"pipi saya sangat besoo"

"jangan kaco saye tdoo"

labuh beno pipi awak

arghh..geram2.....tak sesabar nk jmpe..nyumnyum..mao geget + cobet pp


Friday, August 10, 2012

Iftar - Istana Budaya

Musim2 puasa ni semua sibuk nak beriftar dengan family la..kawan2 la..biasa la tu..dah jadi macam perkara wajib bila bulan ramadhan..

Untuk entry kali ni saya nak share pasal iftar kat Istana Budaya..Jangan plak ingat dekat Istana Budaya (IB) tuh tempat untuk tengok teater je..haaaaa..Tiba bulan puasa diorang ada buat buffet yang sangat menarik hati..Bagi tahun ni harga per head RM35..boleh makan sepenuh2 perut la..pilihan pun memang banyak..Still tahun ni saya join ofismate cik ann beriftar..ape nak segan..saya bukan pemalu punya orang..kehkeh..

Nah2 tengok gambar dulu..


lauk + ulam2 + sayur2

Kuih Muih (ni baru sikit..ade banyak lagi)

beberapa lauk yang di sediakan

rojak
Yong tau fu
mee + bihun + etc..

Tauhu bakar + tauhu sumbat

ikan bakar + ayam bakar  kambing bakar

dah tengok sume..haaaa..banyak kan..ni pun ade lagi yang saya tak sempat nak snap..ade ABC, gulai kawah, sup kambing, etc..memang akan sangat berpuas hati..

pada yang gemarkan kambing bakar, korang kene cekalkan hati tunggu sampai pukul 8..sebabnye kambing akan mula di bakar pada pukul 8..sebelum2 tu just ade ikan bakar & ayam bakar..heeee..saya memang sempat sangat la untuk makan kambing..sanggup beratur panjang2 semata nak ambik kambing bakar.. :)

Sebelum makan kambing bakar tuh saya dah hadap makanan lain except nasi..hahahhaa...meh layan gambar..


ade yong tau fu + murtabak + etc

pinggan yang paling bawah ni adalah makanan saya..+ ikan pari bakar + roti jala

Untuk minuman plak, pepandai la amik sendiri or untuk minuman panas, pepandai la buat seniri..kire buat ikut citarasa sendiri..nak manis ke tawar ke..

pada yang berminat untuk berbuka puasa di cafetaria istana budaya, harus la buat booking dulu..sebolehnya seminggu awal ke...sebabnye kat sini memang sentiasa penuh...ni saya sertakan sekali no phone cafetaria IB untuk booking 03-40265535..

burppp..kenyang tengok makanan...

*entry ni dah lame tersimpan dalam draft..arini baru nak publish..hakhakhak..



Rukun Negara vs Tiket Parking

Rabu lepas saya dapat MC dari doctor panel. So banyak la activity yg di settlekan..owh..actually ni adalah MC pertama saya dalam tahun ni..jangan plak hengat saye ni ratu MC.. :P

Dah dapat ubat banyak2 saya meneruskan perjalanan ke JPJ..memula singgah di JPJ setapak..mak aih..punye ramai orang..so saye tak rajin nak menunggu lelama..maka mengubah haluan ke JPJ Padang Jawa..dah alang2 sya nak pergi amik kereta kat Glenmarie Shah Alam kire dekat da la dengan Padang Jawa..

Ingatkan kat situ tak ramai..alih2 ramai jugek..semua nak renew lesen jugek ke apeeee??kene la jugek menunggu 60 orang dlu baru sampai turn saya.. *boleh terlelap sesenang hati dekat kusi menunggu*..Sistem baru dah menukarkan tarikh lesen saya mati ke tarikh lahir..jadiknye lesen saya akan mati 14 December 2013..elok la tu..memang sah2 akan ambik cuti bila tiba besday saya..boley terus pegi renew lesen..

Owh yeee..pada sesiapa yang duduk sekitar Shah Alam yang nak renew lesen kat JPJ Padang Jawa, sila la sediakan duit parking..sebabnye kat sini parking die berbayar..gile toiiii...
ticket parking JPJ


siap ada Rukun Negara..bagus la tuh..bagi hengat skit Rukun Negara Malaysia..tak silap saya 2 jam pertama kena bayar Rm2..bayar time nak keluar ye..tak yah le dok g crik mesin nak bayar parking cam kitorang..
*wat malu je*...
saya beria renew lesen kat JPJ sebab nak letak gambar..padahal kalau takat nak renew kat pejabat pos pun boleh..SEMATA!!!

Restoran Sri Nirwana Maju banana leaf rice:

Tiba je bulan puasa semua orang nak try2 pegi makan tempat yang tak pernah rasa..Kali ni saya nak share pasal 1 kedai makan dekat area Bangsar..Restoran Nirwana Maju.saya ni bukan familiar ngat area2 Bangsar..setakat lalu lalang gtuu je la..tak de la berenti makan2 kat sini..rupe2nye senang je nak jumpe tempat ni.. :)

Ni pun atas idea my bff cik Izza & Pie..jadiknye rabu lepas kami ber-4 (Me+my B+ Izza + Pie) makan la kat ctu..katenye makan atas daun pisang..wahhh..excited le juge nak try..ingatkan gaye macam nasi lemak daun pisang..rupenye lari extreme skit dari sangkaan saya..

Mungkin makan atas daun pisang sebagai ganti pada pinggan adalah specility kat sini..tak de lah diorang nak kne basuh pinggan banyak2..Kami order 4 set nasi + ayam + sotong..Beberapa minit sebelum buka puasa pekerja2 NM mula la edarkan daun pisang kat setiap meja..then disusuli dengan nasi, sayur, lauk2 yang di order, kuah macam2..kite tak payah susah2 nak bangum ambik lauk ke ape sebab memang diorang akan pegi dari satu meja ke satu meja..*auuu...saya suke..sebab memang suke nasi kuah campo2 gtu*

Nasi kuah campo2
ayam+sotong (credit google)

papadom
kuah macam2
Tapi bagi sape yang tak suke nasi kedai mamak rasenye tempat ni tak bape sesuai kot..kalau g pun kene order menu lain..huuu...

Kalau teringin nak buka puasa kat sini sila la buat booking dulu..sebab memang ramai yang datang makan sini..bukan saja warganegara Malaysia, mat salleh2 pun suke makan kat sini..orang2 die je yang beratur nak makan kat sini..

Kalau nak buat booking boleh contact no yang ade kat bawah ni...

No. 43, Jalan Telawi 3,
Bangsar Baru,
59100 Kuala Lumpur.
Tel: 03-22878445

Rating for Nirwana Maju
Environment : 8/10
Food/drinks : 8/10
Facilities (parking) : 4/10 
(nak senang masuk je parking kt Bangsar Village.., kedai die depan tuh je..)
Price : 8/10
Location : 7/10

Balik dari makan ingat nak la singgah Baskin Robbins. Dah alang2 BR sebelah tuh je..sekali tengok kan main panjang orang beratur kami terus cancel tak jadi amik..takpela..kalau terasa nak makan sangat beli je nanti..huhuuhhh..niway congrats Datuk Lee Chong Wei
Demi 1 scoop Baskin Robbins

Selamat beratur

Meriah Suasana Hari Raya


Riuh rendah sungguh kampung laman
Serba salam sahut - sahutan
Garis wajah senyumpun terukir
Tidak bukan ke hulu hilir

Ziarahi jiran sanak saudara
Lupakan luka sengketa
Luhur jiwa raga jujur bicara
Di hari raya...

Bila engkau pulang keriangan
Lembu kerbau menjadi korban
Ayah bonda turut bergembira

Berpakaian baru beraneka gaya
Bertudung manis si dara
Tertawalah hati muda teruna
Mula bertanya

Mana jauh kita dekat - dekatkan
Bertandang mesra bersembang tawa
Terkenang kisah yang lama

Mana dekat kita erat - eratkan
Terlanjur kata terlampau jarak
Bermohon ampun di pinta

Bersyukur pada Tuhan
Bersenda teman taulan
Buluhlah keinsyafan
Salinglah bermaafan

Indah Minal Aidzin Wal Faidzin
Menyuci zahir dan batin
Bahagia rasa sama rasa
Meriahnya di hari raya


Thursday, August 9, 2012

Senarai Lokasi Speedtrap Raya 2012

Lebih kurang 10 hari je lagiumat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri..mesti la semua excited nak berkumpul kaum keluarga, sanak saudara, jiran tetangga..Perjalanan tak kira jauh mahupun dekat haruslah di praktikkan secara berhemah supaya tak berlaku kejadian yang tidak diingini..Selain tu dapat mengelakkan daripada terkena perangkap2 had laju yang bersepah sepanjang jalan terutama highway yang utama ..

So berhati2 la kite sume..jangan sampai dapat hadiah raya kt jalan raya plak.meh tengok lokasi yang ade speedtrap..save le kt tab..kat phone2 canggih korang..senang nk tengok sebelum memulakan perjalanan..
credit pic: Google


PLUS North Bound (ke Utara)
  • Di bawah jambatan di kira-kira 456km, Sg Buloh simpang.
  • Di bawah jambatan di kira-kira 459km, Bukit Lanjan interchange.
  • Di bawah restoran jejantas di Sg Buloh.
  • Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
  • Di bawah jambatan di 296.5km, persimpangan Bangi.
  • Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
  • Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.
PLUS South Bound (ke Selatan)
  • Di bawah papan tanda pada kira-kira 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
  • Di bawah jambatan selepas simpang Subang pada 11.3km.
  • Di bawah jambatan di 22km, simpang Bukit Lanjan
  • Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
  • Di bawah jambatan di 302.8km, persimpangan Kajang.
  • Kira-kira 1km selatan persimpangan Bangi
  • Di 296.5km and 297km, persimpangan Bangi
  • Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Nilai Utara .
  • Di 285.5km dan 285.8km, persimpangan Nilai Utara.
  • Pada pembahagi pusat 251.8km dan 253km selepas simpang Senawang .
  • Selepas simpang Alor Gajah at 213.9km, sebelah taman tema air.
  • Di halangan kanan pada 198.4km.
Elite Central Link East / North Bound
  • Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
  • Di bawah restoran jejantas di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
  • Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
Elite Central Link West / South Bound
  • Di bawah restoran jejantas di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
  • Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
  • Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling
  • flyover.90km / h
NKVE East / North Bound
  • 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
  • Di sebalik halangan kemalangan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta,di 24.9km 80km/h
  • Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km NKVE West / South Bound
  • Di sebalik halangan di sebelah kiri apabila keluar tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h sahaja!
  • Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h sahaja!
  • Dari Jln Duta, di terowong Sg Buloh persimpangan-Y, 22km.
  • Di sebalik halangan n di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
  • Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
  • Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.
Kesas East Bound
  • Di bawah jambatan di 44.8km, turun bukit yang selepas simpang Puchong.
Kesas West Bound
  • Di tepi Sg Besi Tol Bound Timur. Kuala Lumpur City
  • Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.
Klang
  • Jalan antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km kilometer batu. 70km / h sahaja!
Pantai Timur
  • Tanda Jalan di Karak lebuh raya adalah tidak mencukupi terutamanya di simpang Y; jika anda unfamilar, pergi perlahan.
  • East terikat, turun bukit dijalankan selepas Raub persimpangan.
  • Maran, 60km / h zone.
  • Paya Bungor, 70km / h zone.
Perangkap Hadlaju DI JOHOR South Bound
  • Persimpangan Tangkak.
  • Di bawah jambatan selepas Yong Peng Utara persimpangan
  • Pada 97.3km.
  • Persimpangan Ayer Hitam
  • Persimpangan Sedenak
Perangkap had laju di utara semenanjung ;PERLIS, KEDAH DAN PULAU PINANG
North Bound
  • Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
  • Sebelum Perwaja Steel.
  • Sg Petani persimpangan.
  • Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
South Bound
  • Penang Bridge island akhir. Had laju 80km / j.
  • Kira-kira 2 km sebelum Juru Toll Speed ??had 90km / j.
Perangkap HADLAJU DI PERAK North Bound
  • Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, Simpang selepas Kamunting.
  • Di bawah jambatan di 204.3km, selepas simpang Kamunting.
  • Di bawah jambatan di 208km, sebelum simpang Junction.
  • Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum simpang Kamunting.
  • Ipoh Vista Point pada kira-kira 263km. Had laju 80km / j.
  • Di bawah jambatan di 271km,simpang utara Ipoh .
  • Di bawah jambatan di 274.4km, simpang utara Ipoh South .
  • Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai .
  • Di bawah jambatan di 296km, Gopeng.
  • Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Sungkai.
  • Di bawah jambatan di 353km, Sungkai .
  • Di bawah jambatan di 373km, Slim River.
South Bound
  • Di bawah jambatan di 199km, sebelum simpang Kamunting simpang.
  • Di bawah jambatan di 241.9km, at Kalau Kangsar.
  • Di bawah post tanda di 296.1km, sebelum Gopeng.
  • Di bawah jambatan di 297km, Gopeng .
  • Di bawah jambatan di 300km, selepas simpang Gopeng.
  • Di bawah jambatan di 308.6km, selepas Gopeng .
  • Di bawah jambatan di 372.6km, di SlimRiver.
Sabak Bernam
  • KM. 64 T / INTAN – KLANG,
  • KM. 62 T / INTAN – KLANG,
  • KM. 60 T / INTAN – KLANG, (KM.60 Sg.Nibong)
  • KM. 54 T / INTAN – KLANG
  • Kilometer 29.3th Jalan Klang-Teluk Intan;
  • SUBANG JAYA KM 8,5 L / RAYA ELITE,
  • Bentong KM40 L / RAYA KL-Karak,
  • Spt (B / Mertajam) KM 142,6 LRUS,
  • Hulu SELANGOR (KKB), KM 400 LRUS,
  • S / RIVER (B / SANDAKAN) KM 122 JLN IPOH-K/LUMPUR
Jalan Persekutuan
  • Bersebelahan Hotel Mint
  • Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
  • Berhadapan dengan Istana Negara
  • Berhadapan dengan Muzium Negara
  • Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
  • 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
  • Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
  • Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
  • Jalan Gambang – Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
  • Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
  • Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
  • Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
  • Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
  • Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
  • Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
  • Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
  • 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
  • Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
  • Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
  • MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
  • MRR2 berhadapan Mikro Cheras
Lain-lain
  • Kilometer 1.13.5th Lebuhraya Ayer Keroh
  • Kilometer 33 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan;
  • Kilometer 81 jalan Jerangau-Jabor;
  • Kilometer 51 Jalan Alor Star-Butterworth;
  • Kilometer 85.5th Jalan Kuala Lumpur-Ipoh;
  • Kilometer 29.3th Jalan Klang-Teluk Intan;
  • Kilometer 15 Jalan Tampin-Segamat;
  • Kilometer 36 Jalan Kuantan-Kemaman;
  • Seksyen 57, Jalan Kota Tinggi-Sg Rengit;Kilometer 10.184th Jalan Johor Bahru-Kuala Lumpur;
  • 83 Street dan kilometer 62 Gua Musang-Kuala Krai;
  • Jelutong Expressway di Pulau Pinang
kenapa ade sesetengah lokasi saya besarkan+higlight kan???ini adalah kerana saya akan melalui laluan tu time balik kampung nanti..huhuhuhu..jangan la menambah saman yang sedia ada :)

"Berhati-hati di jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang"

Friday, August 3, 2012

Review Akhir Dejavu Di Kinabalu

Dah habis pun drama bersambung-sambung Dejavu Di Kinabalu. Semalam dah kecewa sangat sebab Nadira pilih Bazli..Padahal die suke Ammar bukan Bazli.. (sebab i suke Aqasha..so nak tiz dengan Aqasha..hehehhee)..

jeng jeng jeng..

Pagi tadi saya dapat tau ade 2 ending untuk drama ni..di mana 1 lagi ending tuh Ammar yang kawen dengan Ammar..Ala-ala excited gitu tengok nye..tengah buat keje pun usya cite ni jugak dekat phone..Alih2 kecewa lagi sebab ending die sedeyy gtu (ishkk..meleley air idongku)..dah elok2 pilih Ammar yg buat watak Nadira mati nape plak??


Di harap Erma Fatima boley buat ending yang 1 lagi..yang mana Ammar n Nadira bahagia , Nadira sehat walafiat...haihh


boleh CLICK sini kalau nak download semua episod drama ni