Tuesday, May 25, 2010

nk DUIT??

duit..duit...d mna kauu duit...lalalaalala


hye readerz...
ade bace my entry yg bfre ni???sal kenduri kan..n de terselit psal DUIT..betoi dok???betoi2...nk wat ape pon kite nk kn ada DUIT..even nk msuk toilet pon da kn byr 50$..xde DUIT jawabnye terpksa le lpaskan hajat d celah2 semak jew..ishkk..

utk entry ni memng i nk dscuss sal DUIT..ari2 pon kite akn gn DUIT...kite akn dscss pasal DUIT ni dari pelbagai aspek...walopon org ckp DUIT bukan segalanya..tpi kite sgt memerlukan DUIT ut kehidupan harian...x ksah ape kerja kita kakitangan kerajaan kew..swasta ke..kerja senirik ke..sumenye adalah sbb DUIT..

1- Pelajaran
yeah2..skrng sume pakat dok mengejar ilmu..ilmu ni x penah nk ckop..dri tadika hingga ke pringkat yg paling tnggi kite bljr adalah utk menimba ilmu..tpi bley ke kite menimba ilmu kalo xde DUIT..yeah2..bley..dengan adanya bantuan..tpi cukup kew hanya dengan sekadar bantuan???dari zaman i skolah lagi my mom slalu ckp "blajar mne2 pon nk kn ade DUIT.." n yg membuatkan i study sbb my mom da ckp "even umi ade DUIT umi x kan antr g swasta."erkk...cam ne tuh..cam ne kalo i dluu x msuk UITM..x msuk mne2 IPTA..jwbnye xde la i bljr..hahahhaa..melalot...kalo dlu yuran tadika juz rm20 sebulan..skung op cos la da lebey dri tuh..same jugak ngan yuran skolah..n semakin tinggi tahap kite balajr semakin tinggi nk kn bayar yuran..mne2 nk bljr pon memula register da nk kn bayar sejumlah DUIT..kalo zaman degree uitm kn byr yuran RM490..tpi bile master kn byr yuran RM3000++....DUIT jugek tuh...mak bapak pon snggop berkurangn utk diowang jnji bley bagi DUIT utk ank2 blajar..mne yg terlebey mamou bley la antr sampai ke luar2 negara..maybe gak yg mendapat tajaan..kalo yg kurang kemampuan dri segi kewangan n dapat melanjutkan pljrn ke luar negara kebiasaannye mereka akan kerja sabil bljr utk tampung cos hidup..kerja untuk dptkan DUIT..kesimpulannya mne2 tahap blajar pon memng memerlukan DUIT..tuh sebagai pelaburan ibu bapa utk jangka masa panjang~

2- Keselesaan/ Keperluan
xde DUIT bley kew kita 100% hidup lam keselesaan???pkir n jwab senirik..DUIT menjamin keselesaan hidup..bila selesa hidup haruslahhidup pon bahagia..bukan menghina mana2 pihak..tpi cbe kalau kita ada rumah yg tidak mempunya bekalan elektrik..bila malam hanya berbekalkan pelita..agak2 bley selesa ke kita utk study..utk wat keje???dengan keadaan rumah yg bocor sana sini...bila hujan hati jadi gusar..mne nk kn crik baldi ltk d tempt2 yg bocor..xde DUIT bleh ke kte makan???atau hanya sekadar dgn meminta simpati org..ada ke org yg nk bg makan free sepanjang hidup kita??sbb itu walau sesusah mana pon org tu, dier akn tetap kerja bg mendapatkan DUIT n cbe memberikan keselasaan hidup utk familynya..kebanyakan masalah perceraian atau masalah keluarga adalah d sbbkan DUIT..bila c isteri tdk dapat apa yg d inginkan dsbbkan c suami yg tidak cukup DUIT, maka mulala c isteri mencri yg len yg mampu memberinya keselesaan n keperluan...begitu juga bila c suami yg sering meminta DUIT dari isteri atas desakan hidup...maka berlaku la perceraian, pergaduhan dan timbulnya masalah keluarga..MANGSANYA????ank2 menjadi mangsa..terabai..bila ini berlaku, ia akan member effect kpda pelajaran mereka..hasil dri telitian my mom d skolahnya...pelajar akan jadi bermasalah dan akan melakukan kesalahan disipilin apabila adanya permasalahan di rumah...dan kebanyakan yg bermasalah adalah d sbbkan DUIT....

DUIT juga mampu memenuhi keperluan seharian kite..kalo dluu org ckp DUIT xmampu membeli cinta& kasih syg..tpi skrng kenyataan tuh semakin goyah..ramai org2 kita skrg yg menggunakan DUIT yg mereka ada utk membeli cinta..mungkin hubungn itu akan kekal berpanjangan..mungkin juga akan lerai sblm tibanya hari bahagia..



d atas tuh i hanye nyatakan beberapa aspek berkaitn DUIT...pe2 komen??jom share kt cni..lalalala

* bg i DUIT memng sgt2 penting..tmbahan plak i ni memng shuke SHOPPING..hahahaa..bese le pompuan..jom2 nnti bukak entry bout SHOPPING..i likeeeeee~Alhamdulillah..setakat ni my family x penah timbul masalah berkaitan DUIT..masih cukup..xpernah x dapat ape yg i nk..thanx GOD...
huhuhuhu..pic kt atas i curik kt mr.google image~

2 comments:

kenwooi said...

everyone wants duit =P

NokiaDream said...

yela...sume nak duit..blogging pun antara alasannya itula..hahah