Thursday, October 18, 2012

Plan Percutian (Sabah - Part 1)

Percutian yang tak di plan memang adventure..menggelabahkan..tapi dalam masa yang sama menyeronokkan..

Saya dengan aunties & lovely kazen secara tak sengaja bersetuju untuk bercuti kat Sabah..hanya mengambil masa kurang 24 jam kami dah berjaya membooking tiket flight & hotel di kota kinabalu. Thanks AirAsia Go kerana memudahkan kerja kami dengan pakej yang tak de la mahal sangat..

Plan yang tak di sengajakan ni jadi bila saya & cousin syok dok usya promotion2 di Air Asia punya website..so kami pun berangan la nak ke beijing la..bangkok la..n banyak tempat lagi..last2 saya pun terNGAYAT plak "jom g kota kinabalu..dejavu di kinabalu..raya aji kite g"..(actually ngajak ni kire ajak2 itik je..tak seyes pon..gile ke hape nak g bercuti time raya haji)..tapi ajakan saya tuh mendapat sambutan..perapi2 la diorang sampai kompem2..hakhak...

esoknya tuh terus la cik ann menggunakan khidmat internet office die utk booking ticket..harga ticket da makin naik..time2 tuh jugak la ofis cik ann blackout..saya nak keje pun tak tenteram sebab keadaan harga ticket yg tak menentu..dari harga pakej (flight-return+hotel-5D4N) RM400++ da jadi RM508..di sebabkan da dtg gile kami..makanya harga naik pon proceed jugek le ngan plan tu..(setau saya kalo book tiket flight tak pyah byr trus pon boley..tapi kat Air Asia Go ni kne bayar sesiap baru di kire booking)..

setelah ticket menjadi hak milik kami, sebok plak dok cari tempat2 manarik yang akan dilawati...dalam keadaan semua yang busy dengan kerja..siap ade yang kene kerja luwa KL..n my kazen plak stay kt kuantan..terpaksa jugak la survey2 untuk melancarkan percutian kami..

continue...

4 comments:

IWJ said...

aku tak paham statement ko. beli tiket flight tak payar bayar dulu, tp airasia go lain. Aku xtaw ni

aina zaireynna said...

sebelum ni ak penah book ticket utk balik kb..tpi die ade tempoh lam seminggu ke gtu untuk buat payment..kite just book ticket je dulu..so bile ko login account kt airasia tuh memang da appear la kite de book ticket even x wat payment lgi..huuuu..

tapi yg air asia go ni..kalo x buat payment takbuley..kne terus buat payment..xde istilah2 book..huuu...

(gile panjang penjelasan)

ilanilyana said...

Salam kita nak tanya la, kita pun da book for this coming January guna Airasia Go. Nak tanya macamana proses masa nak check in hotel tu.

aina zaireynna said...

Waalaikumussalam..

time booking dengan air asia go tuh kan die ade bagi ala2 macam itenary kan..print n just bawak benda tuhla..but my advice pls call hotel to double confirm..if let say flight delay ke ade problem ke call hotel jugek to inform..takot kalau sampai lambat kang diorang da bagi bilik kat orang lain.. :)