Friday, October 5, 2012

Tutorial: create page

Post ni i just nak share tutorial cara nak buat page kat blog..sebabnye de sorang my friend dk tanya pasal ni..so alang2 tuh leh la i sesambil wat tutorial kt blog..tambah lagi entry.. :)


4 pages
dapat tengok kan..kat blog ni i dah create beberapa pages (4 je pon)..dalam setiap pages to i akan linkkan ke entry yg berkaitan..n dekat page i just letak title..haaaa..ce tengok page untuk "makan | minum | santap"..ade la beberapa entry i yang buat review pasal tempat makan..


 tak yah lengah2..jom tenogk macm mana i buat die jadi gituuuu..

dashboard
Kalau korang ade blog..haruslah korang ade "dashboard" nye..pegi kat dashboard n click kat arrow kebawah tu..die akan kluar beberapa list..jangan gatai tangan click tempat lain leee...click je kat "Pages"..

pages
Korang akan di linkkan ke page yang kat atas ni..haaaa..jangan buang masa lagi terus click lagi kat "New page"..blogger akan bagi 2 options untuk korang..just choose "Blank page"..yang 1 lagi tu untuk buat benda len..nanti len tutorial buat utk yang tu..
blank page

Bila dah click "New Page"..korang akan di bawa masuk ke 1 kotak yg kosong (da name pon blank page) macam kat atas tuuuu....memula harus blurrr kan..jangan risau..step seterusnya tengok kat bawah tuhh..

Korang taip je ape name page yang korang nak..macam kat atas tuh i taip "makan | minum | santap"..pas tuh taip le title ke atau ape2 yang menarik utk dilinkkan ke entry2 yang korang dah buat.. (takkan cara nak letak link pon i nak ajarrr??-lain entry le yer)..so tiap kali de entry yang berkaitan dengan makanan i akan add je la kat page tuh..macam yang ni..last entry i pasal makanan adelah kat D'Klasik White Coffee.. huuu

Next..
layout

Masuk plak kat "Layout"..add le page kat ctu...suketi korang le nak letak page tuh kat tepi ke kat atas ke...macam i rase lagi sesuai letak atas..senang nak nampak kann...haaaa..

configure
korang jugek di izinkan utk set pages korang..yang mane nk hide..yang mane nak letak dulu or kemudian..leh susun sesuke hati okeh..

da siap sume tuh jangan le lupe nak save plak..nanti korang akan dapat le pages yang diinginkan tuuu....
promote lagik blog..

sudah le..sekian..TQ.. cc: IZZAWIDA..
terasa nak bukak 1 lagi page utk "Travelog"..semepena mood nak bercuti2an ni..hiii

3 comments:

IWJ said...

Cehh.... tak sebut nama..
tapi link name aku....cehhhhhhhhhhh

aina zaireynna said...

sambil pomot blog ko..hahaha

Miss Neddy said...

nnt kena ajar c'ha. mls nk view tutorial. hee